8. 8. 2022   Mgr. Petr Hlušička

Konečně je období dovolených – pro mnohé zasloužený odpočinek nebo možnost na chvíli vypnout. Čas, kdy chcete nechat práci být a věnovat se sami sobě a blízkým. A v okamžiku, kdy jste na dovolené, tak neustále kontrolujete firemní e-maily nebo dokonce vyřizujete pracovní telefonáty. Pokud vám to připadá povědomé, nejste jediní, kdo má problém na dovolené vypnout.

Jedním z důvodů je, že stejně jako mnoho dalších lidí, i vy možná máte spjatou vlastní identitu s pracovním prostředím.

Pracovní identita

Často bývá pokládána otázka "kdo jsem?". Jedním z míst, kde na ni nacházíme odpovědi, jsou činnosti a hodnoty, které vytváříme, a to primárně v pracovním prostředí. Ať už pracujeme z důvodu obživy, z nutnosti nebo protože nás to baví, tak se pro mnohé z nás se práce nevyhnutelně stává zdrojem naší identity.

Vytváříme si profesní identitu ("jsem inženýr"), organizační identitu ("jsem součástí firmy") nebo identitu založenou na našich schopnostech či výkonu ("jsem špičkový odborník"). Tyto naše identifikace může být prospěšná a mají často pozitivní dopad na naši spokojenost a motivaci. Současně to má, ale i negativní dopady, kdy někdy neumíme říct „ne“ a alespoň na chvíli vypnout.

Vypnutí z role

Ne vždy se nám daří přestat myslet na práci, a i z tohoto důvodu je důležité mít alespoň jednu dovolenou minimálně čtrnáct dní v kuse. Každý z nás asi zažil pocit, že první dny jsme trošku jako na trní a nedokážeme přestat myslet na to co jsme nechali za sebou. Teprve po několika dnech dokážeme vypadnout z pracovní role a plně se soustředit sami na sebe a své bližní.

Někdy nám to ale nejde a o to důležitější je dodržovat určité zásady. Jednou z nich je tzv. digitální detox. Jeho zásady a doporučení jsme dávali již v předchozích článcích. Alespoň v základu je prospěšné vypnout upozornění z pracovního prostředí a popřípadě odložit notebook do skříně.

Nabitý program

Pouhá snaha nemyslet o prázdninách na práci ale pravděpodobně způsobí více škody než užitku. Mnohé výzkumy ukazují, že snaha potlačit určité myšlenky má spíše opačný účinek a způsobuje, že nejenže nás tyto myšlenky napadají častěji, ale také se po nich cítíme hůře.

Lepším přístupem je mít natolik plný diář volnočasových aktivit, že nám jednoduše na tyto myšlenky nebude zbývat čas. A když už nám myšlenky přeskočí, tak nám nezbyde nic jiného, než je pustit k vodě.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520