• About us
  • 24. 6. 2024   PhDr. Vojtěch Bednář

    Možná se právě teď chystáte na dovolenou, a i když ne, velmi pravděpodobně pociťujete jisté zvolnění pracovního výkonu. Je to proto, že se blíží prázdniny. Víte ale, že je můžete pozitivně využít? Pojďme si společně říci jak na to.

    Období od začátku července do konce srpna se u nás označuje jako „prázdniny“, protože žáci základních, středních a vysokých škol v té době mají volno a velká část zaměstnanců plánuje do času těchto dvou letních měsíců své dovolené. Je to poněkud zvláštní a neintuitivní, ale dokonce i tehdy, pokud vy sami už dávno nejste žáky či studenty, a dokonce i když svou dovolenou trávíte v jiných částech roku, či ji nemáte vůbec, fenomén prázdnin na vás působí. Důvodů je více, namátkou teplo, hodně světla, jeho barevná teplota, možnost být mimo budovy po delší dobu než v jiných obdobích roku, ale tím nejdůležitějším je naše biologická paměť.

    Každý z nás tráví nemalou část svého života zpravidla od šesti let často do mladé dospělosti ve školském systému, který je založen mimo jiné také na existenci prázdnin. Jejich efekt představuje kombinaci dvou na sebe navázaných okolností, které jsou univerzálním typem. To  znamená, že je prožíváme i v jakémkoli jiném kontextu než je škola. V práci, v životě. Prázdniny jsou obdobím, kdy podvědomě pociťujeme uvolnění stresu a současně jsme připraveni na změnu. A to aniž by si převážná většina z nás uvědomovala, proč tomu tak je.

    Jak toho využít?

    Možností je více. Pokud například potřebujeme v práci připravit, realizovat a prosadit třeba změnu, nebo jakékoli náročné rozhodnutí, je období prázdnin ideálním časem pro jeho přípravu a začátek „školního roku“ perfektním časem pro implementaci. Máme-li kreativní práci a potřebujeme inspiraci, hodí se léto pro rozvoj kreativního potenciálu a vymýšlení nápadů, ne však pro jejich rozpracovávání; k tomu je vhodný opět čas od začátku září.

    Pokud pracujeme dlouhodobě na náročném projektu, můžeme na základě stejné logiky plánovat jeho jednotlivé fáze s tím, že pokud nás v rámci naší práce čeká nutnost vysvětlovat, komunikovat a diskutovat důležitá témata, je (zejména pro ony diskuse) vhodné období před začátkem prázdnin. Důvodem je to, že zúčastnění vědí, že je čeká uvolnění, a tím mají menší potřebu konzervovat energii a bývají vstřícnější i ke krokům a k rozhodnutím, u kterých by se jinak zdráhali.

    I když si mnozí můžeme myslet, že „prázdniny“ jsou jen pro děti, jejich psychologické dopady jdou do daleké dospělosti. Pojďme jich využít tak, aby nám byly užitečné!

    Přihlásit odběr na LinkedIn

    PhDr. Vojtěch Bednář

    PhDr. Vojtěch Bednář

    Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

    více o autorovi
    články autora

    Mgr. Petr Hlušička

    Mgr. Petr Hlušička

    Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

    více o autorovi
    články autora

    PhDr. Jan Drahoňovský

    PhDr. Jan Drahoňovský

    Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

    Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

    více o autorovi
    články autora

    Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

    Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

    Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

    více o autorovi
    články autora


    © 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520