2. 11. 2020   Mgr. Petr Hlušička

Současná situace může být náročná, nepřehledná a zátěžová pro každého jednotlivce. Pokud navíc vedete kolektiv a máte za něj zodpovědnost v těchto okamžicích, tak se musíte navíc vyrovnávat s velkou dávkou napětí a nervozity s tím spojené. Pro každého vedoucího je nejen zásadní umět pracovat se svým týmem, ale dokázat odbourávat toto napětí a doplňovat si vlastní vnitřní energii.

Každý z nás prožívá v průběhu svého života chvíle, které mu přináší radost ale i obavy. Na základě osobních zkušeností se učíme z nich radovat, ale také se s nimi vyrovnávat. Ne všechny okamžiky můžeme změnit či ovlivnit, ale zásadní je se z nich poučit. Náročné životní okamžiky či období nás vnitřně posilují a posunují dál, často jejich úspěšné zvládnutí znamená najít v nich smysl.

Přestože se může zdát, že za aktuálních podmínek a omezení, máme dostatek času a prostoru věnovat se sami sobě a dobíjet své vlastní vnitřní síly, tak opak může být pravdou. S nepřehledností, nečitelností a s tím spojenou vzrůstající mírou obav přirozeně stoupá naše frustrace, rozmrzelost a někdy i agresivní projev vůči těmto krokům a jejich zřizovatelům. To je naprosto normální a pochopitelné. Stejně tak je naprosto normální, že nám právě toto nastavení mysli a typ projevů energii naopak bere.

Zkuste se právě v těchto okamžicích zastavit a zamyslet, jakým způsobem orientujete svoji psychiku a své myšlenkové zaměření. Nemůžete ji přenastavit, soustředit se a proaktivně ji věnovat sami sobě a svým blízkým?

Stabilní rodinné zázemí, přátelské vztahy (i v on-line provedení) a fyzická kondice jsou pouhým příkladem možností, které máme a mohou být důležité pro naši psychickou integritu v takto náročných okamžicích. Jaké mohou být konkrétní oblasti?

Pozitivní myšlení

Naše osobnostní nastavení a přístup k problémům, nám může buď celkově situaci usnadňovat či naopak zhoršovat. Pozitivní myšlení neznamená, že strčíte hlavu do písku a budete ignorovat náročné situace či realitu. Pozitivní myšlení prostě znamená, že se budete snažit brát danou situaci jako danou a bude hledat pozitiva nebo jako příležitost. Typickým příkladem je, zda vidíte z půlky naplněnou sklenici vody jako poloprázdnou či poloplnou.

Psychohygiena a životospráva

Zvládání každodenních zátěžových situací je pro nás samozřejmě daleko snazší, když máme dostatek energie a jsme v psychické pohodě. Samozřejmostí by měl být dostatek spánku, výživa a denní režim s adekvátním rozložením aktivit.

Bez spánku nemůžeme mít dostatečně čistou a bystrou mysl, a bez zdravého jídelníčku dostatek energie. Pohybová aktivita nám následně umožní odplavit nahromaděné napětí a obavy. Jedná se o primitivní mechanismus, který je u nás geneticky podmíněn. Již naši předci zažívali v okamžicích nebezpečí stres, který je stimuloval k úniku či boji.

Vyzkoušejte nové techniky

Vhodným doplňkem, kterým Vám pomůže se s prožívaným stresem vypořádat, mohou být relaxace, meditace či autogenní trénink. Jejich pomocí se snižuje hladina adrenalinu, mají pozitivní vliv na krevní tlak, tep i další tělesné funkce. Jedná se o velmi účinné techniky, které používají i vrcholoví sportovci při náročných sportovních výkonech. Zajímavou technikou pro uvolnění a zaměření naší mysli může být třeba technika Mindfulness.

Omezte přístup on-line

Zkuste načerpat energii i z toho, že nebudete tolik času trávit připojeni a v dosahu internetu, ale o to více budete sami se sebou a budete více vnímat své okolí. Tento typ informačního detoxu Vám pomůže se soustředit více sami na sebe než na situace, které nemůžete ovlivnit. Nic důležitého Vám neuteče a vy si trošku vyčistíte hlavu.

Každá krize někdy skončí a současná situace není žádnou výjimkou. V průběhu života se často můžeme dostávat do náročných situaci, které se nám v počátku mohou zdát nezvládnutelné. Ale naopak to, jak se jim postavíme, je ta zásadní věc. Soustřeďme se na to, co můžeme udělat pro sebe i své blízké.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520