7. 11. 2022   PhDr. Vojtěch Bednář

Benefity, odbory, nejistota a nestabilita, výše mezd a vyděšení zaměstnanci. Toto jsou problémy, kterými se zabýváme v posledních měsících.

Od roku 2012 poskytujeme poradenství a odbornou podporu společnostem všech velikostí. Témata, kterými se zabýváme se mění a jejich rozmanitost odráží aktuální otázky leadershipu, ale také ekonomiky firem i dalších organizací. Jaká jsou aktuální témata, která řeší naši klienti? Vybíráme pět nejdůležitějších.

  • Vyjednávání s odbory

Zaměstnanci chtějí přidat, a to nejméně „o inflaci“, ale možnosti managementu jsou omezené, někdy je omezují i rozhodnutí zahraničních vlastníků. Takové vyjednávání je velmi obtížné, navíc veškerá zodpovědnost padá na hlavu „lokálního“ managementu. Zástupci zaměstnanců jsou velmi dobře připravení, agilní, někdy agresivní, ale je nutné s nimi vycházet.

  • Benefity a výhody

Ještě donedávna lákadlo nových zaměstnanců číslo jedna, dnes v očích mnohých jedna z prvních možností úspor. Na které z benefitů „sáhnout“ a které ponechat až do konce? Správná volba a výběr nejsou jednoduché, protože nejde jen o to, kolik můžeme ušetřit ale, a zejména, co na to naši zaměstnanci.

  • Energeticky nároční

Firmy, které mají tu smůlu, že jejich provoz je závislý na dodávkách velkého množství energie zažívají těžké časy. Stejně tak i jejich zaměstnanci. Není práce, není jisté, kdy práce bude, kvalifikované lidi nelze ztratit ani opustit, na druhou stranu není-li pro ně práce, nemůžeme si je ani ponechat. Co dělat, a jak nepříjemná opatření lidem vysvětlit?

  • Re/organizace

Přichází doba organizačních změn. Částečně souvisí s krizí, které nyní čelíme, částečně jsou přirozeně cyklické a částečně jde o změny, které byly plánovány v době předcovidové, a teprve nyní dochází k jejich naplňování, protože je už nelze dále odkládat. Pro zaměstnance je jakákoli organizační změna velmi náročná, nota bene, když ji zavádíme v době, kdy jsou vystaveni řadě jiných stresorů.

  • Nejistota a bezpečí

I v náročné době je ale potřeba lidi motivovat, odměnit, ocenit a dát jim minimální míru jistoty, a i dnes jsou společnosti, které ze všeho nejvíce potřebují klid na práci, protože práce mají mnoho a potřebují využít příležitostí které jim současná době nabízí.

Toto jsou naše aktuální témata. A co je z pohledu personálního managementu aktuálně nejdůležitější pro vás? Napište nám na adresu kontakt@firemni-sociolog.cz. Budeme rádi.

 

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520