3. 7. 2023   PhDr. Vojtěch Bednář

Ať už pracujete v jakémkoli oboru a jakýmkoli způsobem, je začátek července přirozeně začátkem „prázdnin“. Většina lidí si v této době vybírá dovolenou a také je to ideální čas na přípravu změn.

Prakticky každý z nás strávil více než dekádu pobytem ve školní lavici, mnoho ještě více. Jednou z věcí, kterou se školní docházka od základní po vysokou školu podepíše na každém jedinci, je vytvoření přirozeného „ročního“ cyklu s počátkem v září a koncem v červnu a se dvěma měsíci „volna“ mezi nimi. I když už dávno pracujeme a prázdniny v původním smyslu pro nás neexistují, tento cyklus nás stále ovlivňuje a má bezprostřední dopad na naše životy.

V průběhu léta si většina z nás vybírá dovolenou, ale z pohledu managementu je to důležité období i z jiných důvodů. Začátek září je právě kvůli uvyklému cyklu školního roku třeba mnohem výhodnějším momentem na oznamování a zahajování změn než začátek kalendářního roku. Totéž platí třeba pro zavádění nových produktů, pro zásahy do týmů, pro organizační posuny, povyšování zaměstnanců a mnoho dalších personálních činností.

Protože prázdniny jsou obdobím volna také pro mnoho z našich čtenářů a klientů, jako každý rok i letos bude během nich upravena periodicita Firemního sociologa. Nové články tak na našem webu nebudou vycházet každé pondělí, ale každé druhé, a to až do začátku září. Stejně tak vás budeme informovat našim e-mailovým zpravodajem. Pokud jste odběrateli zpravodaje na sociální síti LinkedIn (můžete si jej přihlásit tlačítkem pod tímto článkem), uslyšíte o nás o něco častěji.

 Přes omezené aktualizace webu jsme vám stále k dispozici, takže pokud řešíte problém vedení, personální politiky, komunikace s kolegy a spolupracovníky, nebo byste období léta rádi využili třeba k přípravě prosazení náročnější změny, obraťte se na nás, jsme vám stále k dispozici našimi službami, a to jak vzdělávacími, tak odborným poradenstvím. Nejsnazší cestou je napsat nám na adresu vojtech.bednar@firemni-sociolog.cz .

Přejeme vám příjemné prázdniny, i když se vás třeba již desítky let školní volno netýká. Těšíme se na setkání v jejich průběhu i po skončení.

Krásné léto přeje
Firemní sociolog.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520