4. 2. 2013   PhDr. Jan Drahoňovský

„Co je v domě, není pro mě.“ Říkával možná váš dědeček a jistě věděl, proč. Ne, že by se lidé na pracovištích nepárovali a nemohlo z toho být dokonce spokojené manželství. Pro některé vytížené lidi je to prakticky jediné seznamovací „korzo“. Jenže…

Pro mnoho mužů je představa (utajeného) milostného románku s kolegyní neodolatelně lákavá. Kromě přirozeného erotického pudu však ve hře mohou být ještě jiné hnací síly. Taková pracovní skupina není svou dynamikou nepodobná školní třídě. Mezi muži i mezi ženami dochází k rivalitě. A přece jen, začít si románek s kolegyní, ze které jsou všichni paf, je podobný pocit, jako vyhrát v ruletě. Čím je pracovní skupina uzavřenější a menší, tím přítomné dámy nabývají na ceně a není žádnou výjimkou, že chlapík, který uhání kolegyni z vedlejší kanceláře, by se za ní na ulici ani neohlédl. Jenže na pracovišti mu jeho ego neúprosně velí, aby se jí dvořil a předběhl tak ostatní. Jak jsme již psali jinde, většina mužů ráda zůstane na úrovni galantnosti (tedy obřadného vzájemného projevování zájmu) nebo flirtování (vtipných narážek, často pouze ve skupině, tváří v tvář se vrací na bezpečnou půdu formálního kódu). Mnohý muž jde však dál, protože:

  • Chce sobě nebo ostatním dokázat, že na to má (velí mu to ješitnost).
  • Skutečně jej eroticky přitahuje a ona vysílá jasné signály zájmu. (Pravda, někteří mají potíže odlišit falešné a skutečné signály zájmu a dohru to může mít až u soudu – to už je ale na jiné povídání).
  • Myslí si, že se zamiloval, protože ona je „ta pravá“. (Spíše se bude ale jednat o jednu z předchozích variant.)
  • Je to proutník a je to pro něho styl života, jakési hobby. (Jednoduše to musí zkusit, protože co kdyby…).

Nic proti tomu, pokud bych byl v pozici šéfa a dva lidi pode mnou se po pracovní době scházeli za účelem erotických radovánek, přičemž prakticky nikdo by o tom nevěděl, jejich pracovní výkonnost by netrpěla a nemělo by to vliv na pracovní kolektiv, tak pro mě za mě…

Jenže, ono to tak v podstatě nikdy není. Každý milostný vztah se vyvíjí a má svá stádia. A to se přenáší i do pracovní výkonnosti, vztahu s ostatními kolegy, celkové atmosféry na pracovišti a nakonec i do případných legálních manželství obou aktérů. Ono není dvakrát příjemné, když do firmy zavolá manžel vaší asistentky, jestli je Petra ještě v práci, když vy přitom víte, že už dvě hodiny někde randí s obchoďákem Vlastíkem (obzvláště když oba dva díky tomu zanedbávají své povinnosti). Protože v případě vzniku takové erotické dvojice je řada jejich kolegů na rozpacích, mají tendenci omezit komunikaci s nimi nebo se jim přímo vyhýbat. To zpravidla jen způsobí, že oba dva se ještě více přimknou k sobě a komunikace ve firmě neplyne svými přirozenými toky. Firmu to často rozdělí na různé koalice.

Tyto vztahy se mohou rozpadnout samovolně tím, že „vyhoří zevnitř“, tzn. opadne opojení z neznámého a zakázaného a oba zjistí, že „zapovězený“ partner není lepší než ten, kterého mají doma. Po tomto vystřízlivění se může za čas vše vrátit do normálu.

Horší je, když si to uvědomí jen jedna strana (což je pravděpodobnější). Pokud dostanete kopačky od kolegyně a nevíte ani pořádně proč, váš zájem o ni půjde raketově nahoru. A je to o to horší, že ji budete mít stále na očích! Zatímco v reálu by vám zmizela z dosahu a po čase by vaše city vychladly, tady to nelze. Vaše trápení se tak může protáhnout i na celá léta, kdy budete doufat, že ještě rozfoukáte jiskřičky z dávno studeného popela, bohužel marně. A nikdo z kolegů vás navíc nepolituje. 

Pojďme se podívat, za jakých okolností máte šanci to vyhrát a vyhnout se uvedeným úskalím:

  •  Vaše vyhlédnutá kolegyně je z úplně jiného oddělení a během dne máte jen málo šancí se potkat, svou prací se navzájem neovlivňujete. 
  •  Máte ještě jiné zájmy než práci, čím různorodější, tím lepší.
  •  Jste rozhodnutí, že tak jako tak současné zaměstnání opustíte (zvažte však, jestli přílišnému riziku nevystavujete dotyčnou).
  • Vaše vyvolená je ve firmě pouze na brigádě nebo na stáži a za 14 dní zase zmizí. Není co řešit, pokud se vám líbí, jděte do ní!

Jednorázová erotická záležitost není zpravidla pro nikoho pohromou. Ale jen tehdy, když to oba dva takto chápou. Na začátku jsem použil přirovnání k hraní rulety. A stejně jako gambler po nečekané výhře hry nezanechá, protože chce ještě (dokud nepřijde úplně o všechno), stejně i při milostné avantýře si oba dva zpravidla nedokáží odepřít bouření citů (vášeň, strach a triumf nad ostatními). Jenže toto opojení po čase pomine a objeví se zcela přízemní problémy, které chtě-nechtě budou mít vliv i na pracovní kolektiv.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520