16. 12. 2013 Mgr. Petr Hlušička
Večírková sezóna odstartovala v plné síle. Téměř všechny společnosti pořádají večírky pro své zaměstnance. Společenská událost, zábava, uvolnění, ale také okamžiky, kdy může dojít k nevratným škodám.
Za firemním večírkem se skrývají se mnohdy týdny strávené zajištěním správného místa, kapely, programu nebo naopak pouze zamluvením vhodného stolu v oblíbené restauraci. Zároveň se rozbíhají i neoficiální informace o předchozích večírcích, kdo a jakým způsobem se vyznamenal. Příběhy o projektovém manažerovi, který pije příliš mnoho a pak napadá ostatní nebo normálně zdrženlivé recepční, která si zvrtnula kotník při pokusu o svůdný tanec na tanečním parketu.
Tyto zkazky nám připomínají úskalí, která mohou být spojená s uvolněním často přísných firemních a společenských konvencí. Nadměrné pití a přílišné snížení zábran může být velmi destruktivní. Může skončit tím, že se lidé zesměšní, skončí v bezvědomí nebo jsou dokonce útoční vůči ostatním.
Tip: Přihlašte si náš e-mailový zpravodaj
Zdá se to jako klišé, až na to, že se tento příběh odehrál již tolikrát. Většinou se následky takových excesů odehrají pouze v podobě ponižujících chvil po návratu do práce, ale někdy to může mít dlouhodobé negativní dopady na fungování celého kolektivu. Lidé mohou ztratit to, co budovali celé roky. Ať už se jedná o pověst, důležité vztahy nebo důvěru.
Jak se můžeme vyhnout těmto situacím?
Nepředpokládejte, že firemní večírek není součást práce.
Mnoho lidí si myslí, že na jiném místě se již nejedná o součást práce a proto je cokoliv dovoleno. Vždy se však musíme řídit společenskými pravidly, i když se jedná o neformální událost.
Tipy:
Nepijte příliš mnoho. Zvolte vhodný oděv. Nestěžujte si. Neřešte pracovní problémy. Nezacházejte do příliš osobních témat. Nezačínejte si románky.