13. 11. 2023   PhDr. Vojtěch Bednář

Odchází vám lidé, protože jim jinde slíbili o trochu vyšší plat, lepší vybavení nebo něco podobného?  Poradíme vám.

Situace, kdy si firmy navzájem „přetahují“ zaměstnance je na českém trhu práce stále ještě poměrně běžná. Vysoká inflace a tlaky na zvyšování mezd, které ne všichni zaměstnavatelé dokázali naplnit pak způsobily, že pro mnoho zaměstnanců je fluktuace za odměnou či benefitem se stála ještě mnohem snazší. Co můžeme udělat proto, aby nám zaměstnanci neutíkali?

Začneme tím, co nedělat. Nikdy se nesnažte konkurenčního zaměstnavatele „přebít“ finančními nabídkami. Nejen že je to od odchodu neodradí, ale navíc budou chtít velmi brzy ještě více a všichni.

Co tedy udělat?

  • Nastavte svým zaměstnancům střednědobé motivující cíle a když se jim podaří je dosáhnout, nastavte společně s nimi další. – lidem se velmi obtížně odchází od „nedokončeného úkolu“.
  • Snažte se v pravidelných intervalech dělat drobné pozitivní změny v pracovním prostředí a podmínkách vašich zaměstnanců. – Vezmeme jim tím argument o „pracovních podmínkách“ a konkurenci incentivu v podobě nepodstatných maličkostí.
  • Ptejte se vašich zaměstnanců na to, co můžete udělat pro zlepšení jejich pracovních podmínek. Osobně, prostřednictvím anket, a hlavně s využitím liniového managementu. Snížíte tím váhu argumentů náborářů konkurence o tom, že „se o vás nestarají“
  • Snažte se ukazovat vašim zaměstnancům „život ve firmě“ s využitím vhodného média. Snažte se o společenské, sportovní a podobné akce. – Není to zbytečnost ani nic „navíc“, výrazně tím posilujete emocionální vazbu vašich lidí na firmu a výrazně zvyšujete „fluktuační hranici“, kterou musí překonat, aby odešli pryč.
  • Snažte se o to, aby se vyšší management firmy ukazoval mezi zaměstnanci a mluvil s nimi. Pocit „odloučeného vedení“ snižuje jejich sounáležitost a usnadňuje práci konkurenci.

 Vše, co jsme popsali výše se dá dělat relativně snadno, relativně rychle a také lacině a všechno má pozitivní efekt pro zvládnutí fluktuujících zaměstnanců. Pokud hledáte další vyzkoušené postupy a rady, kupte si naši knihu o fluktuaci.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520