9. 11. 2015   PhDr. Jan Drahoňovský

Asi to znáte. Jednoho dne vám dojde šťáva. Činnosti přestanou dávat smysl a radost se kamsi vytratí. Jedete dál jako dobře fungující stroj, ale nějak to není ono. Něco je špatně, ale co vlastně? Možná, že by to chtělo ZMĚNU…

 

shutterstock 199100048

Každá pozice, kterou zastáváte, každá role, kterou hrajete (nejenom v práci, ale i v soukromí), na vás klade určité nároky na přizpůsobení se nějakému obrazu, který odpovídá očekávání společnosti na tuto roli. Je to spojeno s větším nebo menším úsilím. A pokud musíte vynakládat značné úsilí, abyste do této role zapadli, a zároveň výsledky (příjemné pocity), které to přináší, nejsou takové, jaké bylo původní očekávání, dochází k něčemu, co odborníci i laici nazývají vyhoření. Přestože se o syndromu vyhoření mluví především v souvislosti s pomáhajícími profesemi, kde je největší riziko jeho vzniku a zároveň nejvíce ovlivní kvalitu samotné práce; jsem přesvědčen, že se jedná o univerzální princip únavy z hraní role, která není zcela v souladu s naším nejniternějším Já. Myslím, že každý z nás tuto únavu z neustálého roztlačování vozíku naloženého dřívím do prudkého svahu zná. Nebudu se pouštět do klinicko-psychologických úvah na téma vyhoření, spíše poukáži na to, co je na tomto stavu užitečné. Jestliže přijmeme postulát, že se nic neděje jenom tak bezúčelně, potom tedy i stav vyhoření má významný účel v našem životě. K čemu však slouží? Je to důležitý signál, že je potřeba učinit nějakou změnu! Náš mozek je ten nejúžasnější počítač, dokáže zpracovávat i velmi jemné signály hluboko pod prahem běžného vědomí. Když zjistí, že si dlouhodobě škodíme, reaguje na to změnou nálady. Jednoduše cítíme, že něco není úplně v pořádku, byť se může třeba navenek zdát, že ano. Dobrá, říkáte si, zní to logicky, jenže co teď s tím? Odpověď: Je třeba učinit změnu, a to ještě dnes! Nemíním tím, že byste např. museli ještě dnes jít na personální dát výpověď (naopak, před podobnými unáhlenými kroky je třeba co nejpřísněji varovat). Změna totiž může být z vnějšího pohledu téměř neviditelná. Opravdová ZMĚNA totiž vychází zevnitř, jedná se o změnu nějakého postoje. Pokud skutečně změníte svůj postoj, změny ve vnějším světě budou následovat, to vám garantuji! Jenže jak to provést? Prozradím vám to. 

Neuslyšíte tedy ode mne žádnou radu typu, „je třeba změnit pracovní pozici“, „je třeba přihlásit se na nové školení“, „je třeba změnit partnera / najít si milence“, apod. To vše jsou pouze vnější projevy na základě systému přesvědčení, které máte v sobě, a které jsou pro vás pravdivé. Jestliže vám již ve vaší současné situaci nepomáhají (jistěže nepomáhají, když se cítíte opotřebovaní a otrávení), změňte je!

A věřte mi, že pokud učiníte tuto změnu, začnou přicházet i odpovědi na to, co máte učinit ve vnějším světě, jestli skutečně změnit zaměstnání nebo rozjet nový podnikatelský projekt, jestli s partnerem setrvat, nebo mu zamávat z vlaku na rozloučenou, jestli jít na školení, nebo možná neměnit vůbec nic, jen začít mít svou práci rád a tím pádem být přínosem sobě i druhým.

Zavřete oči a vybavte si první aktivitu, kterou vykonáváte skutečně rádi, a kterou vydržíte bez nějaké námahy vykonávat dlouho. Může to být pouštění draka na strništi, chytání pstruhů v bystřině, jízda na motorce, plážový volejbal nebo hraní šachů – prostě cokoli, co vás napadne (pouze sex se jako odpověď nepočítá). Představte si sebe sama při této aktivitě v co nejživějších barvách.

Nyní se soustřeďte na ten příjemný pocit, který to ve vás vyvolává. Co je to za pocit? Jak byste jej popsali slovy? Co při té aktivitě vlastně prožíváte? Co je tím nejpodstatnějším? Možná je to pocit svobody, vítězství, smysluplnosti, řádu, objevování nového, poznání, lásky, napojení, bytí sám sebou nebo naopak rozpuštění svého já ve spolubytí, možná že ještě něco jiného. Co to je? To si musíte zodpovědět sami, právě teď. Já to za vás udělat nemůžu. Máte to? Fajn, právě jste našli svou klíčovou hodnotu, tedy to nejdůležitější, k čemu v životě směřujete. Nejsou to tedy peníze, postavení, nebo firemní benefity. Není to ani vlastnictví nemovitosti, auta, či kam jedete na dovolenou. Je to o tom, jak se cítíte, čili co vám to vnitřně přináší. A nyní, když už znáte svou klíčovou hodnotu, zbývá si položit poslední otázku:

Co mohu právě teď učinit k tomu, abych přispěl k naplnění této mé klíčové hodnoty (doplňte)? Které tři akce mohu vykonat během následujících několika dní? Nemusí to být nic světoborného. Možná potřebujete za někým zajít a něco si říci. Možná potřebujete jenom uklidit si stůl. Možná naplánovat rodinný výlet s překvapením, nebo si dnes cestou z práce koupit květiny. Možná že přestanete mrhat silami na projekt, který dlouhodobě neobohacuje ani vás ani nikoho jiného, možná se přihlásíte na nějaký kurz, možná si jen půjčíte knížku v knihovně, možná… Napište si tři takové kroky, které učiníte během jednoho týdne, alespoň jeden z nich je třeba vykonat HNED.

Zbývá ještě zodpovědět otázku položenou na začátku: 

  • Nadešel skutečně čas na změnu?
  • Pokud si tuto otázku se vší vážností položíte, pak jednoznačně ANO. V této otázce je již zakódována odpověď. 
  • O jakou změnu by se vlastně mělo jednat? 
  • O změnu myšlení (postojů). Změny ve vnějším světě budou následovat.
  • Jak mohu změnit své myšlení? 
  • Tím, že si položím další otázku: Který způsob myšlení (o sobě, o světě, o práci, o druhých lidech) stojí za to změnit, abych pociťoval více… (doplňte svou klíčovou hodnotu)? Jaký způsob myšlení (přesvědčení) mi bude v dosahování této hodnoty užitečnější? 

To je ta pravá změna, kterou můžete učinit ještě DNES, ne zítra, ne po novém roce, ne za pět let! Pokud se to povede, zajisté se ve vás rozhostí klid, a náhle budete vidět i konkrétní cesty k řešení vaší situace (možná ne dokonalé, ale alespoň nějaké). Učinit potom příslušné kroky již není tak těžké. A to je to možná to nejvíc, co vám v tuto chvíli mohu předat. Zbytek už je na vás. Věřím, že to zvládnete!

 

URNA SEMPER!

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520