27. 12. 2021   PhDr. Vojtěch Bednář

Co nejvíce zajímalo čtenáře Firemního sociologa v roce 2021? Přinášíme pět nejčtenějších nových článků na našem webu za uplynulý rok.

Čtenáři Firemního sociologa jsou ve většině manažeři, personalisté, lidé z „HR komunity“, ale také lídři, dle našich zkušeností od nejnižších pozic mistrů, vedoucích týmů nebo oddělení po top management. Z témat, která je na našem webu zajímají dovedeme říct, co je pro ně podstatné a nejen to, také co podstatné bude. Která to byla v uplynulém roce?

1. Vlivy dlouhodobého homeoffice

Jak působí „domácí kancelář“ na psychiku jednotlivce i týmu? Jak s ni můžeme pracovat a jak se bránit nežádoucím efektům? Článek, který mezi nově vydanými stojí na prvním místě najdete zde.

2. Jak zvládnout škodícího zaměstnance

Problémoví lidé se mohou vyskytnout v každém týmu či na každém pracovišti. Jak zvládnout člověka, který, jak se zdá, naši práci více škodí, než aby ji pomáhal, případně člověka, který sice pracuje, ale současně škodí těm okolo? To je úkolem nejen jeho kolegů, ale především náročnou výzvou nařízeného. Jak na takového člověka si přečtěte v následujícím článku.

 3. Jak zvládnout švejkujícího zaměstnance

Velmi specifickým a pro naši kulturu typickým odporem proti autoritě je to, čemu říkáme „švejkování“. Jak zvládnout zaměstnance, který švejkuje? Pokud to zvládneme, posíláme svou autoritu u ostatních, když ale ne, můžeme o ni přijít. Jak na švejkujícího zaměstnance jsme psali v dubnu 2021.

4. Jak nastavit finanční ohodnocení

Finanční ohodnocení je absolutním základem  motivace v každé pozici, ale jak ho správně nastavit tak, aby motivovalo a nebylo jen zbytečným utrácením prostředků? Tomuto tématu jsme se věnovali také a ukazuje se tím více důležité, čím více se blížil konec roku. Článek si můžete přečíst zde

5. Co nás Covid naučil? Zkušenosti manažerů z pandemie

Naši čtenáři hledají také zkušenosti ostatních čtenářů a právě jim jsme se věnovali v anketě, kterou Firemní sociolog uspořádal na jaře 2021. Nejcennější zkušenosti manažerů a vedoucích pracovníků z pandemie, tedy alespoň v tom stavu, v jakém se nacházela na jaře jsme pak zveřejnili na našem webu.  Celkově se jedná o pátý nejčtenější z nově vydaných článků a najdete jej na tomto odkaze.

Chtěli bychom vám poděkovat za čas, který jste nám v uplynulém roce 2021 věnovali a těšíme se na setkání v roce následujícím, jak všichni pevně věříme, již více optimistickém.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520