16. 9. 2013   Mgr. Petr Hlušička

Sebedisciplína a naše odhodlání je to, co nám pomáhá, abychom dosahovali dobrých výsledků. Pomáhají nám převažovat misky vah dokonce i v situacích, kdy jsme byli na počátku v nevýhodné situaci. O čem tedy sebedisciplína a odhodlání je a jak nám mohou pomoci?

Důležité je si uvědomit, že v životě nezáleží pouze na našich intelektových dovednostech či podmínkách, které máme, ale záleží především na našem úsilí a energii, kterou do splnění našich cílů či snů vložíme. Nejedná se ani o vzhled, finanční prostředky, dobrou fyzickou kondici, IQ nebo rétorické schopnosti, ale o naši vůli dotahovat věci do konce a v případě neúspěchu o schopnosti se poučit z našich vlastních chyb a pustit se znovu do práce.


Sebedisciplína je o naší schopnosti přinutit se pracovat na svém cíli i přesto, že v daném okamžiku nemáme náladu. Bez ohledu na náš aktuální emocionální stav být schopen dodržet své předsevzetí či rozhodnutí.

 

Tip: Líbí se vám článek? Můžete si do firmy objednat seminář o efektivní správě úkolů.

 

Pokud se budeme bavit o odhodlání, tak nemluvíme o krátkodobé motivaci, ale o opravdovém odhodlání, takovém, které se projevuje vytrvalostí a výdrží v dosahování vytyčených úkolů. Odhodlání zaměřit se na dlouhodobý cíl. Den za dnem, ne pouze na týden nebo na měsíc, ale na roky. A to znamená tvrdě pracovat, krok za krokem, aby se budoucnost stala realitou.

Doktorka Dwecková ze Standfordské univerzity rozvinula teorii tzv. „růstového myšlení“ (Growth mindset), podle které je přesvědčena, že schopnost učení není pevně dána. Lidé, kteří vnímají, že jejich talent a potenciál je pevně daný, jsou limitování ve svých schopnostech. Naopak lidé, kteří vnímají, že se jedná pouze o „startovní čáru“, tak dosahují mnohem lepších výsledků a jsou schopni se lépe učit z vlastních chyb.

Doporučení:
V případě, že se rozhodnete posunout svoji sebedisciplínu a odhodlání na další úroveň, tak je vhodné vyzkoušet progresivní trénink:
Nedávejte si hned nejvyšší cíle. Vyzkoušejte cestu postupných kroků, jejichž samotné plnění Vám pomůže se zlepšovat. Zadávejte si přiměřené úkoly a postupně zvyšujte jejich náročnost.

Sebedisciplína a odhodlání znamená žít a fungovat, jako by byl život běh na dlouhou trať a ne sprint.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520